Van Öllingen naar Ulm, 29 km
Door: Petra
Blijf op de hoogte en volg Petra
13 April 2025 | Duitsland, Ulm
Gisteravond is mijn verslag niet bij iedereen aangekomen, ook niet bij mezelf. Zonder wifi is het internet hier af en toe slecht. Ik hoop dat het vandaag beter gaat. Voor het verslag van gister kun je onderin scrollen naar 'vorig verslag'.
Vanmorgen was het ontbijt bij Otto en Rosa voortreffelijk. Ze legden nog net niet het beleg op mijn brood :-) Otto ging vandaag met zijn oude trekker naar een trekker treffen anderhalf uur rijden verderop. We vertrokken rond 8.30 uur richting Langenau, een grote stad op 5 km afstand. Daar zagen we 4 ooievaars in hun nesten op de hoge daken.. Het was goed weer, warm maar bewolkt.
Na 8 km kwamen we langs een midgetgolfbaan en ik vond het wel tijd worden voor een pauze. De baan en het kleine restaurant waren al geopend en we werden geholpen door Hilde, een stoere dame van 83 jaar. Ze bestiert haar baan al 53 jaar, en haar man is reeds 47 jaar terug overleden. Zo lang het nog goed gaat, gaat ze door, zo zegt ze. Ze kende ook Otto en Rosa. Het zijn hier toch de oudjes die de boel blijven runnen. Er waren ook veel stamgasten die zelf hun bier uit de koelkast pakten (11.00 uur). Het was weer een bijzonder aangename ontmoeting.
5 km verder lag het dorp Oberelchingen, met zijn kloosterkerk, die al van verre was te zien. Het is ook een bedevaartskerk, zeer barok van binnen. Naast de kerk is een heel oud restaurant, waar Napoleon regelmatig met zijn manschappen kwam eten. Het was erg oud en indrukwekkend en we namen een kleine lunch.
Ondertussen stond er 14 km op de teller met nog 12 km te gaan. De weg was vandaag gelukkig vrij vlak dus niet al te zwaar. Na verloop van tijd ging het langs de Donau met in de verte de Münster Ulm, met de hoogste kerktoren van de wereld 161,53 meter. Ik was vorig jaar reeds in Ulm en heb de toren toen beklommen en een rondleiding door de kerk en het mooie oude stadscentrum gehad. Op de een of andere manier lijkt de afstand op de GPS veel korter dan in werkelijkheid en komt er geen einde aan, en beiden waren we er dik mee aan na 28 km! Met nog een km te gaan naar het BenB hotel kwam de teller vandaag op 29 km.
Morgen breng ik een bezoek aan mijn pelgrimsvriendin Rita die in Karlsruhe woont. Zij bezocht mij in 2017, 18 en 19. Ik zou haar in 2020 opzoeken maar Corona gooide toen roet in het eten. Morgen zien we elkaar dus weer na 6 jaar! Het is 2 uur met de trein vanaf Ulm HBF.
Albert gaat morgen alleen verder richting Oberdischingen, de 9e en laatste etappe van de Ansbacher Jakobsweg. Daarna gaat hij naar huis. Ik doe die etappe dan dinsdag, want ik blijf slechts één dag bij Rita.
Ik moet zeggen dat ik deze Ansbacher Jakobsweg ongetwijfeld als één van de mooiste heb ervaren. Dat kwam natuurlijk mede door het prachtige weer, maar ook door de gastvrijheid die ik onderweg heb ondervonden, en door de prachtige natuur. Echt een aanrader!
Inmiddels staan er na 8 etappes bijna 200 km op de teller. De afstanden zijn wel erg lang. De vier dagen met Albert waren gezellig, met zijn bloemenhoed trekt hij veel bekijks. Maar dat kan op den duur ook vermoeiend worden. We hebben flink bijgepraat, en het is goed zo.
13 April 2025 - 21:59
Marga Koning:
Hoi Petra, begrijp dat na vier dagen Albert het goed is dat jullie wegen scheiden. Kan inderdaad vermoeiend zijn, begrijpelijk. Na die dagen is het meeste wel gezegd en verteld. Lijkt me ook prachtig om door die mooie natuur te wandelen en wat heb je het getroffen met het weer. Je hebt het vast verdiend[e-1f604]. Groetjes
13 April 2025 - 22:09
Ada:
Sommige plaatsen van de afgelopen week komen me bekend voor. Ik heb het even nagekeken maar iets van 25 jaar geleden heb ik ook in dat gebied gewandeld. De Limes richting Donau. In de buurt van Aalen en Elwangen. Inderdaad heerlijk om daar te lopen.
13 April 2025 - 22:28
Anka:
Weer een gezellig verslag, zo leuk om te lezen. Je treft het zeker met het weer en de streek is idd erg mooi en mensen erg gastvrij. De midden -en zuid Duitsers zijn n stuk aangenamer dan de noorderlingen. Wij zijn weer in Friesland met gelukkig ook mooi weer, want er viel heeeeeel veel uit te pakken (eenmalig, want hierna is het chalet ingericht).
Slaap lekker
14 April 2025 - 15:34
Catharina:
Wat een mooie tocht.
14 April 2025 - 17:25
Agaath:
Het verslag inderdaad weer in junk mail gevonden.
De afstanden lijken wel steeds langer te worden. Nu weer gezellig alleen !
Ik wens je een fijn bezoek bij je vriendin.
groetjes Agaath