Van Ellwangen naar Attenhofen, 23 km
Door: Petra
Blijf op de hoogte en volg Petra
11 April 2025 | Duitsland, Attenhofen
Ik bedacht me later nog dat toen ik bij Frau Rieger wilde reserveren, zij me vroeg of ik wilde beloven dat ik echt zou komen. Omdat de mensen vaak niet komen opdagen. Ik weet nu waarom....
Maar het ontbijt was redelijk ze had er zelfs een banaan bij gedaan en we mochten broodjes meenemen zonder extra te betalen..
De route van vandaag zou van Ellwangen naar Unterkochen gaan, 28 km. Ik kwam er ondertussen achter dat ik in Unterkochen het verkeerde hotel Adler had geboekt, namelijk die in Dietingen (waar Albert dus vandaan komt). Storneren was niet meer mogelijk :-(
Albert belde toen zijn vriend Jakobus die ons onderweg zou vergezellen samen met zijn vrouw Karola. Ze logeren vlakbij de route in het huis van hun dochter in Attenhofen. De dochter is op vakantie en we konden bij hen overnachten!
Dat zou ongeveer 15 km zijn vanaf Ellwangen dus we hadden alle tijd en bezochten de katholieke kerk waar een Jacobusbeeld zou zijn. Prompt was er een televisieploeg op het plein. Aangezien Albert met zijn bloemenhoed altijd de aandacht trekt werden we aangesproken. Het bleken de Ober Burgemeister (OB) en Unter Burgemeister (UB) van Ellwangen te zijn die een interview hielden vanwege de Gartenschau die volgend jaar in Ellwangen plaats zal vinden (soort van Floriade). Aan die Gartenschau wordt al volop gewerkt waardoor we flink moesten omlopen. Heel veel autoverkeer!
Na ongeveer 5 km ging het weer door mooie bossen en gehuchten en langs kapellen en kerken. Alle kerken zijn geopend, maar vanwege Vastentijd zijn alle beelden bedekt. Ik heb dat in onze kerk nog nooit gezien (@Ben?). Het is nog steeds prachtig en zonnig weer. De jas kon weer uit.
Maar de afstand viel toch weer vies tegen met z'n hoogteverschillen. Toen ik eindelijk ergens een vlag met koffie zag bleek het een winkel met koffiemachines te zijn! Maar Albert vroeg gewoon of we koffie konden krijgen en dat kon! Ik mocht ook naar het toilet. En iedereen die onderweg behulpzaam is krijgt een gelukskever.
Uiteindelijk waren het toch weer ruim 23 km op de teller toen we aankwamen bij Karola en Jacobus in Attenhofen. Beiden pelgrims van 77 jaar oud. Na een paar bier, vele gesprekken, een geweldig broodtafel, mooie gastenkamers met schone badkamers (voor beiden één) wordt het goed slapen. De resterende 8 km naar Unterkochen kunnen we morgen met de bus doen, hier is namelijk een stationnetje.
Zo zijn afgelopen dagen anders gelopen dan verwacht, doordat ik mijn paspoort vergat en omdat ik verkeerd had geboekt. Dat maakt pelgrimeren juist zo leuk, het onverwachte.
Overigens, ik heb hier in Duitsland nog geen hond horen blaffen. Ze zijn ook altijd keurig aangelijnd, zelfs in de natuurgebieden!