Etappe 6: Kalenbeek-Barsbeek 20 km - Reisverslag uit Barsbeek, Nederland van Petra Koomen - WaarBenJij.nu Etappe 6: Kalenbeek-Barsbeek 20 km - Reisverslag uit Barsbeek, Nederland van Petra Koomen - WaarBenJij.nu

Etappe 6: Kalenbeek-Barsbeek 20 km

Door: Petra

Blijf op de hoogte en volg Petra

27 September 2015 | Nederland, Barsbeek

Vanmorgen kunnen we lekker relaxed doen want we hebben ons eigen huisje en het brood en beleg staat allemaal al klaar. We kunnen dus ook een lunchpakket samenstellen voor dezelfde prijs. Het is hier echt geweldig dus terugkomen is wel een optie.

We vertrekken rond 9:30 uur en lopen door Kalenbeek langs het water en over bruggetjes en langs prachtige oude huisjes. Er staat genoeg te koop: wat zou zo'n huisje hier kosten? Aan deze zijde van het water kunnen geen auto's komen dus is het ook heerlijk rustig. Volgens onze gastvrouw is het in de zomer wel erg druk met fietsers en kun je elkaar er nauwelijks passeren. In het voor- en najaar is de beste tijd om er te komen.

We komen door het plaatsje Nederland. "Overijssel ligt in Nederland, Nederland ligt in Overijssel". In de zestiende eeuw lag deze nederzetting lager dan het omringende hoogveen, vandaar de naam.

Via een bos komen we aan het einde van het Nationaal Park de Weerribben en via een weiland lopen we langs het water naar Blokzijl. Dit is ook een heel leuk stadje en hier drinken we koffie. Daarna volgt Sint Jansklooster en komen we langs het bezoekerscentrum "De Wieden" van Natuurmonumenten. We gaan hier even langs en achter het bezoekerscentrum is een compleet soort van buitenmuseum. Natuurgebied "De Wieden" hoort ook eigenlijk bij de Weerribben maar is iets natter vanwege het verkeerd afsteken van riet waardoor veel land verloren ging. Je kunt hier ook vaartochten en excursies maken.

Maar we moeten door en dan komen we eindelijk de eerste andere lopers tegen van het Jabikspaad. Ze waren er wel maar meestal liepen ze net voor me uit. Deze twee meiden zijn vanmorgen in Oldemarkt gestart en willen vandaag helemaal tot het eind lopen, Hasselt. Dat is dus 42 km! Als ze net zo snel lopen als wij, dan komen ze daar dus pas na 20:00 uur aan.

Ik ben het ook van plan geweest maar aangezien Kees vanavond op tijd thuis wil zijn, heb ik besloten tot aan Barsbeek te lopen, waar de auto staat. Dan ben ik morgen lekker thuis, een mooie voorbereiding op het werkzame leven dat maandag weer begint.

Helaas vlak voor Barsbeek gaat het weer mis met de route: Het boekje en de kaart, zeggen iets heel anders dan de bewegwijzering. Het duurt weer een half uur langer en om 16:00 uur zijn we pas bij de auto. Ik heb met die meiden te doen: Ik zou nu echt niet nog 16 km, en dus minstens vier uur, kunnen lopen!

Ik heb het complete Jabikspaad, op twee etappes van 8 km na, zodoende niet helemaal uit kunnen lopen. Het is niet anders, volgend voorjaar weer verder.

Conclusie van deze week pelgrimeren: Het is natuurlijk anders dan in Frankrijk en Spanje. Hier in Friesland zijn geen herbergen en weinig andere pelgrims. De kerken zijn allemaal gesloten zodoende ervaar je weinig spiritualiteit. Overal onderweg kun je lekker eten en drinken en slapen dus van ontberingen is geen sprake. Mijn voeten hebben zich goed gehouden al was ik halverwege de week wel gaar. Gelukkig kon ik in Mildam 2 kilo in de auto achterlaten en liep ik de laatste twee dagen met nog slechts zeven kilo op mijn rug.

Maar het gaat om het onderweg zijn, en niet om het doel. En Friesland is prachtig om te wandelen het is net of je in een ander land bent. Zelfs het weer in Friesland is beter!

• 27 September 2015 - 12:04

Jeanne:

Hoi Petra,
    Je vakantie mooi doorgebracht en ook nog lekket genoten met Kees. Dacht toen je de eerste keer schreef dat je tot Hasselt wilde lopen aan Hasselt in België. Vond het al erg ver. Begrijp nu dat er ook een Hasselt in Nederland ligt.werk ze maandag en tot volgende wandeling.
    groetjes,
    Jeanne en Piet

• 27 September 2015 - 12:08

Petra Koomen:

Kees was helemaal weg van de Weerribben. Hij was er nog nooit geweest, ik wel een keer met een vriendin er doorheen gefietst. We komen er zeker nog een keer terug, maar dan langer!

• 27 September 2015 - 21:44

Anka:

ja, die Weerribben, prachtig hè, wij hebben er ook 'alleen maar' gefietst, maar toch.... En Friesland ook onze favoriet, alleen jammer dat wegbewijzering zo slecht is. Wij hebben nooit het Jacobspad gelopen, dus zijn die problemen ook nooit tegengekomen. Wij fietsen 'gewoon' van knooppunt naar knooppunt, ha ha. Toch weer een nieuwe ervaring voor je en je bent weer een stukje opgeschoten op het Jacobspad, waarvan je al zo'n groot gedeelte hebt gedaan. Goed hoor. Groetjes, Anka en Ron

• 27 September 2015 - 21:46

Ada:

Ja, de Weerribben zijn geweldig! Als je de route Zuiderzee fietst kom je er ook doorheen. Daar bij Kalenbeek hebben wij toen in dat hotel gezeten omdat de hutjes vol waren geloof ik of de prijzen in het hoogseizoen waren hoger dan het hotel.
    Werk ze maar weer!

Verslag uit: Nederland, Barsbeek

Jabikspaad

De pelgrimsroute naar Santiago de compostela

In Europa ligt een netwerk van pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Deze bedevaartplaats in noordwest Spanje, waar volgens de overlevering de apostel Jacobus ligt begraven, is sinds de Middeleeuwen het reisdoel van vele pelgrims. De laatste jaren is de belangstelling voor het, te voet of op de fiets, afleggen van deze historische pelgrimspaden sterk toegenomen.

De culturele en sportieve / recratieve aspecten zijn naast de oorspornkelijke religieuze reden een belangrijke motivatie om op pelgrimspad te gaan. De raad van Europa ondersteunt de ontwikkeling van pelgrimspaden naar Santiago de Compostela.

Het Jabikspaad (Fries voor `Jacobuspad`) loopt van Sint-Jacobiparochie in noordwest Friesland tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel. Via het Hanzestedenpad sluit het Jabikspaad aan op de overige routes door Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje.

De route bestaat uit een wandelroute en een alternatief traject voor fietsers.

Maandag 21 september, wil ik beginnen met een Pelgrimstocht vanuit Nederland naar Le Puy en Velay in Frankrijk. Vorig jaar ben ik in elf weken vanaf Le Puy en Velay naar Santiago gelopen. Ik ben van plan om de komende jaren, elk jaar minstens een week onderweg te zijn op dit traject.