Etappe 3: Wirdum-Aldeboarn 21 km - Reisverslag uit Oldeboorn, Nederland van Petra Koomen - WaarBenJij.nu Etappe 3: Wirdum-Aldeboarn 21 km - Reisverslag uit Oldeboorn, Nederland van Petra Koomen - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Etappe 3: Wirdum-Aldeboarn 21 km

Door: Petra

Blijf op de hoogte en volg Petra

23 September 2015 | Nederland, Oldeboorn

In het hotel Duhoux in Wirdum werken alleen maar mannen van rond de 40 jaar zo lijkt het. Vijf verschillende heb ik er al gezien en ze zijn allemaal erg goedlachs. Maar goed ze hebben dan ook leuk werk. De Friezen zijn sowieso erg opgewekt en vriendelijk.

Om 9:00 uur vertrek ik na een prijzig ontbijt van 12,5 euro. Ter compensatie maak ik een enorm lunchpakket klaar zodat ik daar geen geld aan uit hoef te geven. Het is echt schitterend weer vandaag. Ik loop door de dorpjes Reduzum en Friens beiden met een rijke geschiedenis en Middeleeuwse kerkjes. Bij allebei hangt er voor de deur een stempelkastje, mooi voor mijn verzameling. Helaas zijn beide kerken gesloten.
Na zo'n 10 km kom ik aan in Jirnsum. Hier komen de Oost en West route samen en staat er een monument dat deze samensmelting symboliseert: 'de Jirnsummer moeting'.

Ik heb bet al lang losgelaten dat ik in zes dagen 150 km zal lopen tot aan Hasselt. Daarvoor is de rugzak toch te zwaar en de route soms te lastig. Ik haal niet meer dan 3 km per uur inclusief pauze.
Dus doe ik het lekker rustig aan en ga hier en daar lekker op terras zitten. Eerst kom ik door Akkrum een plaatsje aan het riviertje de Boarne. Hier spreek ik een drietal fietsers op leeftijd. Zij komen uit Joure en willen volgend jaar naar Santiago gaan fietsen. "Dan zijn jullie niet de enigen" zei ik.

Hierna is het nog 5 km naar Oldeboarn. Het is erg warm en ondanks de cola krijg ik bijna een flauwte. Ik moet even in de berm gaan zitten en iets eten en drinken. Hierna gaat het weer en rond 16.30 uur kom ik aan in dit prachtige plaatsje waar ik een B&B heb besproken. Aan beide kanten van het riviertje staan hele oude huisjes het lijkt wel een de decor van een filmset.

In de B&B ben ik de enige gast: gisteravond was er ook een dame alleen die vier dagen het Jabikspaad loopt. We hebben dus achter elkaar aan gelopen.
Ik voel me erg verhit en moe en ga naar het plaatselijke hotel om wat te eten en drinken te halen. Ik doe de deur open en val midden in een bridgedrive: als blikken konden doden... De snackbar dan maar en ik heb daar nog een leuk gesprek met de medewerkster.

De eigenaars van het hotel weten eigenlijk niet wat ze ermee aan moeten. Er moet nodig geinvesteerd en verbouwd worden maar daarvoor is geen geld. Niemand wil het kopen dus hebben ze verschillende huurders gehad die dan weer geen huur betalen of het hotel een slechte naam bezorgen. Sinds begin dit jaar zijn ze het dus uit arren moede zelf maar weer gaan beheren maar ze weten nog niet precies hoe of wat.

Even later komt er sigarettenrook mijn neus in kringelen: de eigenaresse staat dus achter in de snackbar te roken...

Morgen ongeveer 24 km naar Mildam waar ik al een B&B heb besproken. Kees komt me dan s'avonds vergezelen. Vrijdag gaat de tocht door de Weerribben.

• 24 September 2015 - 10:21

Anka:

Gelukkig weer eens een lekkere zomerse wandeldag. Ja Oldeboarn is schattig hè. Leuk dat je morgen de Weerribben doet met Kees. Prachtig gebied, je zal ervan genieten.

• 24 September 2015 - 17:43

Ada:

Leuk dat je weer op pad bent! En weer in de lucht. Friesland is prachtig. Ik heb ook iets avontuurlijks gedaan: Ben gisteren naar een concert van Julien Clerc geweest.

Geniet nog even van het Noorden, dat doe ik elke dag!

Ada

• 27 September 2015 - 10:49

Petra Koomen:

Hoi Ada, wat een leuk Julien Clerc! Ja het Noorden is eigenlijk mooier dan het Westen....

Verslag uit: Nederland, Oldeboorn

Jabikspaad

De pelgrimsroute naar Santiago de compostela

In Europa ligt een netwerk van pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Deze bedevaartplaats in noordwest Spanje, waar volgens de overlevering de apostel Jacobus ligt begraven, is sinds de Middeleeuwen het reisdoel van vele pelgrims. De laatste jaren is de belangstelling voor het, te voet of op de fiets, afleggen van deze historische pelgrimspaden sterk toegenomen.

De culturele en sportieve / recratieve aspecten zijn naast de oorspornkelijke religieuze reden een belangrijke motivatie om op pelgrimspad te gaan. De raad van Europa ondersteunt de ontwikkeling van pelgrimspaden naar Santiago de Compostela.

Het Jabikspaad (Fries voor `Jacobuspad`) loopt van Sint-Jacobiparochie in noordwest Friesland tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel. Via het Hanzestedenpad sluit het Jabikspaad aan op de overige routes door Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje.

De route bestaat uit een wandelroute en een alternatief traject voor fietsers.

Maandag 21 september, wil ik beginnen met een Pelgrimstocht vanuit Nederland naar Le Puy en Velay in Frankrijk. Vorig jaar ben ik in elf weken vanaf Le Puy en Velay naar Santiago gelopen. Ik ben van plan om de komende jaren, elk jaar minstens een week onderweg te zijn op dit traject.